Gevoelens

Boos
Heel veel kinderen zijn erg boos wanneer de ouders gaan scheiden. Boos op hun ouders omdat zij voor deze stomme situatie hebben gezorgd, of ze zijn boos omdat een van de ouders weggaat. Soms zelfs zo boos dat ze er niet met hun ouders over willen praten. Wanneer je echt niet met je ouders wilt praten, omdat je zo boos bent, kun je er misschien met iemand anders over praten. Bijvoorbeeld iemand anders uit je familie of een vriendje, de buren, ouders van vriendjes, je juf of meester.

Verdrietig
De meeste kinderen vinden het erg verdrietig als de ouders gaan scheiden. Sommige kinderen gaan dan heel veel huilen om het verdriet er uit te laten. Andere kinderen stoppen het verdriet heel ver weg en doen net alsof zij niet verdrietig zijn. Dat doen zij omdat ze niet willen huilen, of omdat zij bang zijn dat hun ouders dan ook verdrietig worden. Maar als je verdrietig bent mag je dat best laten zien hoor! Het is helemaal niet raar of stom om te huilen, dat is juist heel normaal! Het kan ook gebeuren dat jij je beter voelt als je even hebt gehuild!

Ruzie maken
Dit hoort eigenlijk bij het gevoel boos. Veel kinderen zijn boos als de ouders gaan scheiden maar weten niet goed wat zij met dat gevoel moeten doen, ze kunnen het niet goed laten zien. Maar dat boze gevoel zit wel in je lijf en wil er graag uit! Daarom kan het gebeuren dat je ruzie gaat maken met je vriendjes, of je broertje of zusje. Ruzie maken is natuurlijk nooit leuk maar als je na de ruzie sorry zegt geeft het voor een keer niet zoveel, en na die ruzie ben je wel je boze gevoel een beetje kwijt! Probeer te vertellen hoe het met je gaat en wat je denkt en voelt!

Bang
Als je ouders gaan scheiden wordt er heel veel anders. Misschien moet je naar een nieuw huis en een nieuwe school. Je woont nog maar met 1 ouder in een huis, de andere ouder gaat ergens anders wonen. Heel veel kinderen worden hier bang van. Ze weten niet wat er allemaal gaat gebeuren. Wanneer je bang bent geeft dat niets, dat is heel normaal. Misschien kan je het eens tegen iemand zeggen die je vertrouwt.

Blij
Misschien lijkt het een beetje raar dat je blij kan zijn als je ouders gaan scheiden maar dat is het niet! Heel vaak gaan ouders scheiden omdat zij veel ruzie met elkaar gingen maken. Wanneer je ouders ruzie maken is dat niet leuk voor een kind. Als je ouders dan gaan scheiden hoef je nooit meer naar die ruzies te luisteren, dat vinden veel kinderen fijn.

Ik wil niet kiezen!
Bijna alle kinderen zijn bang dat zij moeten kiezen tussen de ouders. Maar dat willen ze helemaal niet en dat kunnen ze ook niet. Als je vader bijvoorbeeld erg verdrietig is kan het zijn dat jij hem wilt troosten. Maar als je dat dan doet voel jij je schuldig tegenover je moeder omdat je haar niet troost. Het is heel normaal als jij je zo voelt, maar jij hoeft nooit te kiezen als jij dat niet wilt! Je mag van allebei je ouders evenveel houden en als je even lief doet tegen je vader hoef jij je niet schuldig te voelen omdat je nu je moeder niet troost. Ook gebeurt het soms dat je ouders na de scheiding lelijke dingen over elkaar zeggen. Dat is niet leuk om te horen als kind, want meestal vinden kinderen hun beide ouders lief. Wanneer je ouders lelijk over elkaar praten hoef jij het niet met je ouders eens te zijn en hoef je niet met hen mee te praten.

Schaamte
Heel veel kinderen schamen zich als hun ouders gaan scheiden. Vaak denken zij dat het raar is en dat zij de enige zijn. Toch zijn er heel veel kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden! Het is zelfs zo dat 1 van de 6 kinderen gescheiden ouders hebben. Je bent dus zeker niet de enige!

Schuldig
Het gebeurt ook veel dat kinderen zich schuldig voelen. Dan denken zij dat het hun schuld is dat hun ouders gaan scheiden. Soms denken zij dat het komt doordat zij te vaak stout waren of doordat zij te vaak schreeuwden of boos deden tegen hun ouders. Als jij ook denkt dat het jouw schuld is, probeer daar dan met je ouders over te praten. Want dat je ouders gaan scheiden heeft niets met jou te maken, het komt niet doordat je niet lief genoeg was en je ouders kunnen jou dat misschien vertellen.

Bezorgd
Soms gebeurt het dat kinderen zich zorgen maken over de ouders. Dan zijn ze bang dat hun ouders het niet aankunnen allemaal. Als bijvoorbeeld je vader in een ander huis gaat wonen kan het gebeuren dat jij je zorgen maakt of hij wel goed voor zichzelf kan zorgen. Of dat je bang bent dat je vader helemaal alleen is in dat nieuwe huis. Dat jij je zorgen maakt is heel normaal maar het hoeft niet. Je ouders zijn volwassen mensen en die kunnen heel goed voor zichzelf zorgen. Ze kunnen toch ook voor jou zorgen? Dan kunnen zij dat ook voor zichzelf. En als je vader of moeder zich alleen voelt kan je vader of moeder altijd een vriend of vriendin bellen of iets leuks buiten gaan doen.

Alleen
Veel kinderen voelen zich helemaal alleen als hun ouders gaan scheiden. Dan denken zij dat ze de enige zijn en dat ze er met niemand over mogen praten. Het is goed voor jou om te weten dat je niet alleen bent, er zijn altijd mensen die je willen helpen! En als jij zin hebt om te praten over de scheiding dan mag dat altijd! Je mag ook praten over je gevoelens! Wil je er niet met je ouders over praten kan je ook met iemand anders uit je familie praten of met je juf of meester of met een vriendje of met de vader of moeder van je vriendje. Misschien is er bij jou op school KIES om eens met andere kinderen van gescheiden ouders te praten over wat je meemaakt.