Nieuwe vriend of vriendin van je ouders

Nieuwe partner
Als je vader of moeder gescheiden is of gaat scheiden dan zijn ze niet langer verliefd op elkaar. Het kan dan gebeuren dat ze verliefd worden op iemand anders. Soms is dat al gebeurd en is dat ook waarom je ouders gaan scheiden, of een tijdje na de scheiding wordt papa of mama weer verliefd.
De nieuwe vriendin of vriend van papa en mama zal na een tijdje ook kennis met jou willen maken.

Gevoelens
Het is niet zo gek als je daar verschillende gevoelens bij hebt. Misschien ben je nieuwsgierig en vind je het ook wel leuk of bijvoorbeeld fijn voor papa of mama. Het kan ook dat je je in de steek gelaten voelt en dat je boos of er verdrietig om bent. Misschien geef je de vriend of vriendin van papa of mama wel de schuld van de scheiding of denk je dat het vast een vreselijke persoon zal zijn.

Kennismaken
Het is het beste als papa of mama zeker weet dat de verliefdheid niet zomaar is en jullie dan eens kennis met elkaar laten maken. Weet je dat, dat voor volwassenen net zo spannend is als voor kinderen? Natuurlijk wil je, je best wel doen, maar ook een beetje ontdekken wat voor iemand die vriend of vriendin is. Geef elkaar daarom een beetje de kans om te wennen. Misschien valt het eigenlijk wel mee en is de nieuwe partner van je ouders best wel leuk.

Leuke partner
Als de partner van papa of mama een leuke nieuwe vriend of vriendin is dan kun je dat ook wel rot vinden. Misschien voelt het wel alsof je papa of mama een beetje verraad. Misschien weet je niet zeker hoe leuk je die vriend of vriendin mag vinden of ben je bang dat die ook weer zal scheiden van je vader of moeder. Dat zijn moeilijke gevoelens. Natuurlijk mag je iemand gewoon aardig en leuk gaan vinden. Je vader blijft toch altijd je vader en je moeder blijft toch altijd je moeder. Van hen heb je er maar een!

Ruzie met de nieuwe partner
Misschien vind je die nieuwe partner helemaal niet zo leuk. Misschien heb je wel steeds ruzie of vind je dat hij of zij teveel andere dingen zegt of doet. Een nieuwe partner van je ouders kan ook andere regels en gewoonten hebben. Soms gaat ook oneen je vader of moeder anders met je om. Ze vinden de nieuwe regels of gewoontes eigenlijk ook heel fijn. Dan moet je erg wennen aan alle veranderingen en kun je ruzie krijgen met de nieuwe partner en misschien ook met je vader of moeder. Probeer dan altijd te vertellen wat je zo moeilijk vind en samen naar een oplossing te zoeken.

Andere kinderen bij je gezin?
Als je vader of moeder met de nieuwe vriend of vriendin wil gaan samenleven dan ben je een samengesteld gezin. Soms heeft de nieuwe vriend of vriendin ook al kinderen en komen jullie allemaal samen te wonen. Misschien zijn van die kinderen ook de ouders gescheiden of is een ouder overleden. Als je vader of moeder gaat trouwen of samenwonen met die nieuwe partner dan wordt de nieuwe partner je stiefvader of stiefmoeder. Als er ook kinderen zijn, dan worden die kinderen jouw stiefbroers of stiefzusjes. De meeste mensen vinden die woorden niet zo aardig klinken en zeggen vriend of vriendin van papa of mama of de kinderen van papa’s vriendin of mama’s vriend.

Leuke kinderen?
Het is voor jou erg belangrijk om altijd goed met je eigen vader of moeder met je te blijven praten over hoe het gaat bij jullie thuis. Vertel aan elkaar wat je fijn en niet fijn vindt. Vertel wat je leuk en wat je moeilijk vindt. Het is normaal om je jaloers te voelen op de vriend of vriendin of diens kinderen. Eerst had je alles voor jezelf en je eigen broers of zusjes: het huis, je eigen vader of eigen moeder, je spullen en ineens moet je dingen die voor jou belangrijk zijn gaan delen met ‘vreemde’ mensen. Het is een tip voor jou en je vader of moeder om ook nog een keertje iets samen te doen, zonder de anderen er bij. Vraag dat maar en probeer dat dan af te spreken.
Verder kost het ook tijd om aan elkaar te wennen. Op een dag merk je dat iedereen aardige en fijne kanten heeft!