Vragen van kinderen

Waarom gaan ouders scheiden?
Dat verschilt bij alle ouders, maar voor jou wel een belangrijke vraag! Sommige ouders gaan scheiden omdat ze steeds ruzie hebben. Andere ouders ontdekken dat ze niet meer bij elkaar passen. Soms wordt één van de ouders verliefd op iemand anders.

Kan het weer goed komen?
Veel kinderen hopen dat het toch nog weer goed komt tussen hun ouders. Maar dat gebeurt bijna nooit.

Er gebeurd zoveel met je gevoelens!
Misschien ben je boos op je ouders dat ze gaan scheiden, of juist heel erg verdrietig!  Je kunt ook opgelucht  zijn dat de ergste ruzies nu over zijn. Of je hebt medelijden met één van je ouders? Het zijn allemaal hele gewone reacties als je ouders gaan scheiden.

Schuld
Sommige kinderen denken dat het hun schuld is dat hun ouders gaan
scheiden. Dat is nooit zo! Het zijn jouw ouders die besluiten om te
gaan scheiden. Jij kunt er niets aan doen.

Kiezen?
Soms hebben ouders zo’n hekel  aan elkaar gekregen dat ze liever niets meer met elkaar te maken  willen hebben. Je moeder of je  vader vindt het dan heel moeilijk dat jij je andere ouder wel spreekt. Jij kunt daardoor het gevoel hebben dat je partij moet kiezen voor één van de twee. Maar dat kun je natuurlijk niet. Jij hebt 2 ouders en je mag die allebei zien. ‘Je mag  natuurlijk  wel zeggen hoe jij het graag zou willen’.

Contact met je ouders
Hoe vaak je bij de ene  en de andere ouder bent dat is iets waarvoor je ouders verplicht zijn om dit goed voor jou te regelen. Je mag natuurlijk zelf wel zeggen hoe jij het graag zou willen. Als jij liever bij je ene ouder blijft, dan kun je dat zeggen zonder je schuldig te voelen. Want dat wil helemaal niet zeggen dat je niet van je andere ouder houdt. Als je ouders het niet eens worden dan beslist de rechter. Als je 12 jaar of ouder bent, moet de rechter aan jou vragen of je je mening wilt geven. Meer informatie hierover staat in de folder Kinderverhoor. Je kunt die gratis downloaden of bestellen op www.postbus51.nl.

Je kunt ook bellen: 0800 – 8051.

Ook als je nog geen 12 jaar bent, maar toch graag met de rechter wilt praten over de scheiding van je ouders en de gevolgen daarvan, kun je dat aan de rechter laten weten. Je kunt een brief schrijven aan de rechter of met de rechtbank bellen. Als de rechter het goed vindt, krijg je een uitnodiging voor een gesprek.
Soms vraagt de rechter aan de Raad voor de Kinderbescherming om te onderzoeken wat het beste voor jou is. Je kunt hierover meer lezen op  www.rvdkjongeren.nl.

Wat helpt?
Het helpt vaak om erover te praten met anderen. Misschien kun je met je ouders praten. Maar  die door alles wat er aan de hand is kan dat ook wel eens niet zo goed lukken. Misschien wil je zelf ook niet met hen praten. Dan kun je ook naar een vriend of vriendin gaan of naar een volwassene die je vertrouwt. Misschien de moeder van een vriendin of bij je opa en oma? Het is ook fijn als je met je vriend of vriendin kunt praten maar als je een vraag hebt of gewoon je verhaal kwijt wilt aan heel iemand anders dan, kun je bellen of chatten (soort MSN) met de kindertelefoon. Veel kinderen en jongeren doen dat.

Kijk op www.kindertelefoon.nl of bel 0800 – 0432 (gratis).
Als je mobiel belt is het  0900 – 0132 (20 cent per minuut).

Praten met andere kinderen
Het kan je ook erg helpen om met andere kinderen van gescheiden ouders te praten en te leren in een KIES groepje hoe je het beste met alle veranderingen en moeilijke dingen om kunt gaan. De meeste kinderen vinden het erg fijn om mee te doen en het is ook nog leuk en gezellig. Je kunt je ouders of je school vragen om KIES.

De mensen die met KIES werken, de KIES-coach zien vaak dat kinderen en jongeren last hebben van de echtscheiding van hun ouders en willen je graag helpen.

Als er heel erge dingen aan de hand zijn kun je contact opnemen met de kindertelefoon of Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming. Je kunt ze vinden opvinden op:

www.kinderbescherming.nl
www.rvdkjongeren.nl

Websites
www.kinderenvangescheidenouders.nl
Dit is een site waar kinderen en jongeren chatten over de scheiding
van hun ouders.

Uitnodiging van de rechtbank
Wanneer de scheiding door je ouders is aangevraagd bij de rechtbank, krijg je kort daarna een brief die speciaal aan jou is gericht. Daarin staat dat je op een bepaalde datum bij de rechtbank wordt verwacht. Het gesprek vindt plaats in de rechtbank. Je mag zelf beslissen of je naar de rechtbank gaat of niet. De rechter beoordeelt wat voor jou en jouw toekomst de beste oplossing is. Bereid je daarom goed op het gesprek voor.

Raad voor Rechtbijstand Een website met vragen en antwoorden voor kinderen, jongeren en hun ouders; www.ouders-uit-elkaar.nl