KIES naar ...

KIES naar ...

 
 
 
Mooie projecten, in het belang van het kind, mee waar maken, dat doen we graag!
 
-Expertisecentrum Kind en Scheiding-
 

Het Expertisecentrum Kind en Scheiding gaat in 2023 naar Aruba!

De regering van Aruba wil vanuit het Bureau van het Ministerie van Justitie van Aruba scheidende ouders stimuleren om tot een goed ouderschapsplan te komen. Op landsniveau zal wetgeving en faciliteiten geboden gaan worden en binnen de hulpverlening zal aan ‘ownership’ en vaardigheden gewerkt worden door de preventieve zorg voor kinderen en ouders die een scheiding meemaken versterken.

KIES is een door de Universiteit Utrecht wetenschappelijk bewezen interventie. KIES wordt in het rapport van de ombudsman genoemd en is als effectief bewezen jeugdinterventie opgenomen in de databank van het Nederlands Jeugd Instituut waardoor Aruba KIES als programma voor de Arubaanse context wil introduceren. Daarvoor wil de regering een aantal onderwijsgevenden, hulpverleners, advocaten en mediators op Aruba scholen in de methodiek die Expertisecentrum Kind en Scheiding heeft ontwikkeld en bekend is onder de naam KIES, Kinderen In Een Scheiding.

Uit onderzoek op Aruba blijkt dat naast kinderen in de leeftijd 7 tot 12 jaar ook bij jongeren in de leeftijd van 13 tot 17 jaar behoefte is aan ondersteuning en begeleiding bij scheiding. Voor het realiseren van voortgezet ouderschap na scheiding en het komen tot een werkende omgangsregeling voor ouders en kinderen, is er behoefte aan versterking. Het is belangrijk dat het kind een actieve stem krijgt in het proces. Aan de hand van KIES mediation en het KIES Kindplan kunnen advocaten en mediators de begeleiding van ouders en het voeren van een kindgesprek beter aangaan.

Het Expertisecentrum Kind en Scheiding zal professionals in Aruba scholen tot KIES coach 7-12 jaar, KIES coach 13-17 jaar en KIES Mediation. Dit project zal worden gevolgd door zowel de Universiteit op Aruba als de Universiteit Utrecht.

Meer informatie over dit project zal t.z.t. hier gedeeld worden.


KIES werkt samen met