En ze leefden nog lang en gelukkig

En ze leefden nog lang en gelukkig

Relaties zijn geen sprookje en liefde is een werkwoord. Niemand heeft de garantie samen oud te kunnen worden. Kinderen krijgen bij geboorte wel voor altijd hun ouders'
 
-Expertisecentrum Kind en Scheiding-
 
Informatie over relaties en scheiden bij (partner)geweld
Oordeel niet te hard over jezelf of de ander. Een relatie met geweld en afhanklijkheid zijn verschrikkelijk. Het is ook verschrikkelijk jammer als je elkaar om die reden kwijt raakt. Maar niemand verdiend het om niet goed behandeld te worden.

Achter de voordeur
Misschien voel je, je erg eenzaam. Je relatie is niet wat je hoopte. Misschien loop je zelfs gevaar. Weet dat aan de buitenkant het vaak erg lastig is om een onveilige thuissituatie te zien, herkennen en begrijpen. Maar niemand wil dat iemand zich in zo'n situatie bevindt. Wanneer jij verbaal geweld, fysieke mishandeling, emotionele mishandeling, verwaarlozing en/of seksueel geweld meemaakt, zorg dan dat je hulp zoekt en aanvaard. Je bent niet alleen!
 
Wanneer er geen liefde (meer) is
De beleving van liefde en het hebben van een waardevolle relatie is voor iedereen anders. Waar de één zijn of haar grens heeft binnen het behouden van een connectie, is deze voor iemand anders misschien al lang verbroken. Bij het omgaan met elkaar binnen een relatie die niet 'als vanzelf' verloopt en je je niet gelukkig voelt, komt de vraag uiteindelijk hoe lang je doorgaat op veerkracht of blijft uit angst en loyaliteiten. Een relatie die eens mooi was of leek stoppen, dat valt lang nog niet mee. Jullie waren twee mensen met een eigen levensverhaal en eigen behoeftes vonden elkaar, maar de relatie werd niet dat sprookje en nachtmerries moeten stoppen.

Dit overkomt mij niet
Zodra je je bewust wordt in welke situatie je bent gekomen, is er veel ongeloof. Je denkt, dit zou mij nooit overkomen. En toch is het zo. Er staat namelijk nooit op iemands voorhoofd geschreven wat de werkelijke mogelijkheden en bedoelingen zijn van mensen. Zeker als je zelf geen kwaadaardigheid in je karakter hebt, zul je niet snel zien dat iemand een andere manier van doen hanteert dan je normaliter zou accepteren. Het meest lastige is wanneer moeilijk en geweldadig gedrag zich pas (echt) laat zien als er kinderen zijn. Vaak ga je dan twijfelen over de mogelijkheden die je hebt. Wil je alles liefst goed maken en herstellen. Helaas is dat bij een ongezonde relatie niet mogelijk. Je kunt nooit de ander veranderen.
 
Schuldgevoel
Wanneer een relatie niet gezond was of werd, kan er toch sprake zijn van schuldgevoelens bij het doorhakken van de knoop en de relatie verlaten. Dit schuldgevoel kan aangepraat zijn door de ander of jezelf. Veel mensen die hun partner verlaten, ongeacht wel of geen partnergeweld, vragen zich af of ze wel genoeg reden hebben om 'op te geven', ze de dingen niet groter maken dan ze waren of hun redenen toch misschien niet op andere manieren legitiem zijn.
 
Rouw
Het lijkt misschien niet logisch, maar ook bij het uit elkaar gaan van een relatie die niet langer fijn was of vanaf het begin helemaal niet oke was, kun je rouwen. De rouw is er vanwege het gemis aan hoe het had kunnen zijn, dat de wens niet uitkwam en de illusie een harde spiegel werd. Rouwen is hard werken en kost energie. Een moeilijke of geweldadige relatie verbreken kan mede door de mix van ingewikkelde emoties erg vermoeiend zijn.
 
Kinderen
Geen enkele gezonde ouder neemt kinderen om hen vervolgens in geweld en narigheid te laten opgroeien. Geen ouder wenst zich hun kind met een scheiding te confronteren. Maar als ouder leef je wel het leven aan kinderen voor. Ze leren over de liefde  en relaties van hun ouders én anderen. Het is dus juist en belangrijk om een keuze te maken voor een gezonde en fijne relatie of geen relatie. Kinderen leren dan dat ze geen geweld en narigheid hoeven te accepteren en dat ze liefde verdienen.
 
Kies de juiste hulp 
Begeleiding met KIES kan wanneer je veilig bent en jij en je kinderen eventuele begeleiding bij trauma hebben gehad. We weeten dat er ouders en kinderen zijn die baat hebben gehad bij KIES begeleiding nadat ze gescheiden waren en het geweld was gestopt.
Voor het vinden van hulp voor jouw situatie informeer je je het beste goed zelf, kennis geeft kracht. Je doet het niet alleen, met jouw moed én accepteren van hulp die bij je situatie past gaat het je lukken om je eigen beste weg terug naar jezelf te vinden. Dát is het beste voor jezelf én de kinderen.
 

Enkele boeken over en gerelateerd aan het thema:

Meer informatie: Ester Wijnen


Meer informatie: Monique Meulemans


Meer informatie: Phillip Huff


Meer informatie: Anton Horeweg


KIES werkt samen met