4-6 jaar

4-6 jaar

 KIES voor kinderen van 4-6 jaar

Direct contact met een KIES professional

Voor kinderen: lees hier verder.
KIES Gescheiden Opvoeden voor ouders
Direct zoeken en contact opnemen met een KIES professionals voor KIES begeleiding en hulp

Wat is goed om te weten over je kleuter bij een scheiding?Kleuters begrijpen al een beetje wat 'scheiding' betekent. Het is ook nog best moeilijk. Ze kunnen zich nog niet helemaal voorstellen wat een scheiding is en met zich meebrengt. Rekening houden met wat je verteld en hoe is daarom belangrijk. In plaats van het woord 'scheiding' te gebruiken kun je het beste praten over dat jullie niet langer bij elkaar in huis gaat wonen. Dat is zo omdat jullie niet langer verliefd zijn. Voor kleuters is het belangrijk om te horen dat jullie gewoon ouders van jullie peuter blijven, dat blijft altijd hetzelfde. Je kunt niet te vaak zeggen dat jullie allebei van je kind houden en blijven houden. 'Tijd' is voor een kleuter nog een lastig begrip. Daardoor kunnen zich moeilijk voorstellen dat een scheiding voor altijd is. Ze kunnen dus denken dat de scheiding weer over gaat. Ze hebben ook andere zorgen dan waar jullie misschien als ouders aan denken. Hoe het dan moet met hun huisdier bijvoorbeeld? Een prentenboekje lezen kan helpen bij het gaan begrijpen en beleven van de nieuwe situatie.

                                                                Ontwerp Amber Wildeman

Voor de begeleiding van kinderen van 4-6 jaar is er een speciaal KIES programma. Dit programma van KIES, werkt aan de hand van de effectief bewezen en onderzochte methodiek en is aangepast voor deze leeftijd. Bij KIES kunnen kleuters door spel, handpoppen en creatieve werkvormen leren te vertellen wat hen bezig houdt. Het helpt hen vragen te kunnen stellen, leren begrijpen wat een scheiding is en wat ze kunnen doen om het fijner te hebben. Voor ouders is er een gesprek of ouderbijeenkomsten. Voor meer informatie benader een KIES coach 4-6 jaar in eigen regio.

Foto Monique Claes

Korte informatie en tips 4-6 jaar
 • Geef je kind veel tijd om te spelen
  Lees samen een prentenboekje om je kind te helpen de scheiding te leren begrijpen en vragen te stellen
 • Praat kort en met woorden die kleuters kunnen begrijpen over de scheiding situatie.
 • Het woord scheiding is voor kleuters nog te lastig en abstrackt. Praat dat je als ouders die niet meer bijelkaar blijft wonen.
 • Beantwoord de vragen die kleuters hebben zonder verder uit te wijden over details. Details willen ze niet horen en begrijpen ze ook niet.
 • Kleuters kunnen niet vaak genoeg horen dat je gewoon altijd hun ouders zult blijven en dat jullie als ouders altijd van jullie kind zult blijven houden.
 • Kleuters kunnen zich schuldig voelen door de scheiding en denken dat ze misschien iets goed kunnen maken. Vertel dat scheiden iets is van volwassenen waar kinderen nooit iets aan kunnen doen of veranderen.
 • Niets of te weinig of te veel vertellen kan er voor zorgen dat kleuters vooral voelen dat er van alles speelt waar ze geen grip op hebben en zelf enge gedachtes krijgen of hun gevoelens uitten door te dromen, gaan bedplassen of buikpijn krijgen. Help hen door alles te mogen zeggen en vragen
 • Kleuters begrijpen dat ze wel eens een tijdje een vriendje hebben waar ze eerst veel mee speelden en later vaker met een ander vriendje willen optrekken. Ouders kunnen dat ook wel eens hebben.
 • Duidelijkheid helpt. vertel aan kleuters wat hetzelfde blijft of wat er al duidelijk is over veranderingen (je krijgt twee kamertjes, mama gaat verhuizen, je blijft op dezelfde school)
 • Een scheiding speelt niet alleen als je gaat scheiden. Er komen steeds opnieuw momenten van verandering en de emoties en gedragingen die de verandering met zich meebrengt. KIES kan kinderen en ouders in alle fases van de scheiding helpen er mee om te gaan.
Foto Nelly Snels - KIES 4-6 jr, spel hulp vragen-hulp geven

 


KIES werkt samen met