7-12 jaar

7-12 jaar

 KIES voor kinderen van 7-12 jaar

Direct contact met een KIES professional

Voor kinderen:
Naar de kinderpagina

Voor ouders
Naar KIES Gescheiden Opvoeden

Geen enkel kind wenst dat zijn of haar ouders gaan scheiden. Alle kinderen houden als het kan het liefste hun ouders bij elkaar. Dat je als ouders bent gaan scheiden geeft een ingrijpende verandering voor je kind. Met veranderingen kunnen kinderen wel leren omgaan. Dat gaat alleen niet zomaar vanzelf. Het dagelijkse leven van je kind gaat er door de scheiding immers behoorlijk anders uit ziet. Er is geen oorspronkelijk gezin meer, er zijn twee woonplekken, misschien ziet je kind jullie als ouders niet of nauwelijks meer samen en vaak zien kinderen één van beide ouders wat minder vaak. Misschien moest je kind verhuizen en veranderen van school en nieuwe vrienden maken. Sommige kinderen hebben minder vaak contact met de rest van hun hun familie. Als er spanningen en ruzies tussen jullie als ouders waren of nog zijn, dan voelt dat voor kinderen minder of niet veilig. 


Ontwerp Amber Wildeman

Alle veranderingen door de scheiding kunnen maken dat je kind zich verdrietig en soms ook een beetje in de steek gelaten voelt. Dat kan direct na de scheiding maar ook als de scheiding langer geleden is. Misschien zit je kind minder lekker in zijn of haar vel en kan je kind misschien minder goed leren op school of laat veranderingen in gedrag zien. Het kan ook zijn dat je kinderen juist erg zijn of haar best doet om zo min mogelijk te laten merken van de last die je kind ervaart door de scheiding. Kinderen willen het beste voor hun ouders, praten je bijvoorbeeld misschien na omdat ze bang zijn om jou als ouder nog meer verdriet te doen. Je kind slikt dan zijn of haar eigen gevoelens in. Sommige kinderen willen ook gaan zorgen voor hun ouder en broer(s) en zus(sen). Ze nemen dan de plaats van een ouder een beetje in. Dat is niet gezond voor kinderen. Je kunt hen dan duidelijk maken dat jij er als ouders voor hen bent en dat je goed voor jezelf zorgt en dat er lieve mensen om je heen zijn die ook op je letten. Dat ontzorgt kinderen.

Om zelf kinderen aan zichzelf toe te laten komen en hen eens te laten vertellen over wat ze meemaken, wat hun zorgen over de scheiding zijn, zorgen dat ze hun vragen over scheiding kunnen stellen en leren omgaan met de dingen die voor hen moeilijk zijn aan de scheiding, daarom kunnen kinderen deelnemen aan KIES. Voor meer informatie en contact over de mogelijkheden neem contact op met een KIES coach in de eigen regio.

Foto Monique Claes

Korte informatie en tips 7-12 jaar

  • Vertel als dat kan samen als ouders aan jullie kind dat gaat scheiden.
  • Vertel er altijd bij dat de scheiding nooit de schuld van kinderen kan zijn. Scheiden is een besluit van volwassenen.
  • Vertel je kind dat jullie altijd zijn of haar ouders blijven en dat ouders altijd van hun kind blijven houden.
  • Zorg dat het duidelijk is dat de scheiding definitief is.
  • Als er veranderingen zijn, bereid je kind dan daar op voor. Vertel geen spannende dingen al te lang van te voren.
  •  Blijf goed luisteren naar de boodschappen van je kind. Kinderen vertellen verbaal en non-verbaal. Ze weten vaak niet zo goed hoe te beginnen met een gesprekje en wanneer het handig is om vragen te stellen. Help hen door momenten te creëren en een opstapje voor een gesprekje te geven als je merkt dat er iets dwars zit.
  • Kinderen kunnen de woorden van ouders gaan herhalen. Dat doen kinderen bijvoorbeeld als ze bang zijn dat als ze zeggen dat wat ze werkelijk vinden, dat bestraft wordt of dat hun ouder er anders verdrietig van zou worden. Gun kinderen hun eigen gevoelens en behoeftes. 
  • Samenwerken als bewuste ouders, in plaats vanuit de rol als ex-partners, in de opvoeding van hun kind, helpt schade in de ontwikkeling van jullie kind te voorkomen.
  • Als je als ouder goed voor jezelf zorgt, dan is ook in het belang van het kind.
  • Een scheiding speelt niet alleen als je gaat scheiden. Er komen steeds opnieuw momenten van verandering en de emoties en gedragingen die de verandering met zich meebrengt. KIES kan kinderen en ouders in alle fases van de scheiding helpen er mee om te gaan. 
Foto Nelly Snels - KIES 7-12 jr, mijn gedachtes, mijn gevoelens, mijn keuzes. Vanuit mijn wens en hart


KIES werkt samen met