Samengesteld

Samengesteld

 KIES  samengesteld gezin
 
 
"Twee families komen samen in een nieuw gezin. Dat is niet niks. Kies geen kant maar kies liever voor KIES."
 

Vormgeving Amber Wildeman


Direct naar Ik zoek informatie
Direct naar de Volwassenen 
Direct naar informatie over KIES Samengesteld
Direct naar contact met een KIES professional voor meer informatie en contact
 
Als partners in een samengesteld gezin kun je nog zoveel liefde en moed hebben, een samengesteld gezin vormen is, hoe dan ook, meestal gewoon een hele klus. Behalve twee levens van volwassenen die samenkomen komen er ook kinderen uit twee verschillende gezinnen en families door jullie bijeen. Dat vraagt zorgvuldig en met respect en aandacht omgaan met elkaar, de kinderen en ex-partners. KIES Samengesteld helpt jullie daarbij na te denken over de perspectieven van kinderen, wat de kinderen nodig hebben en wat je kunt doen dat ook jullie allen helpt.
 
Tips voor partners

  1. Hoe verliefd kun je zijn. Misschien wil je alleen maar samen zijn. Maar jullie hebben kinderen uit een vorige relatie. Voor kinderen is het belangrijk dat ze even kunnen wennen. Ook is het fijn als jullie wel echt heel zeker zijn over de liefde. Ga tenminste niet te snel samenwonen.
  2. Het klinkt gek, maar juist nu je zo vaak met je nieuwe liefde wil afspreken zou je juist eens een dagje apart met je kind moeten doorbrengen. kinderen voelen zich soms tweede of derde rangs door de scheiding en een nieuwe partner die nu een plek die ze misschien hadden komt innemen. Het is voor hen belangrijk te weten dat hun plekje altijd hetzelfde blijft bij jou als ouder. Ze kunnen zich erg verlaten voelen.
  3. Je zit misschien helemaal niet te wachten op afstemmen met je ex hoe je je nieuwe liefde verder in je leven toelaat en voorstelt aan de kinderen. Toch is het goed om te laten weten hoe serieus je bent en dat je plannen hebt samen te gaan wonen. Er gaat namelijk iemand anders mee voor jullie kind zorgen en dat brengt toch altijd gewenning en/of emoties met zich mee. probeer elkaar daar in te begrijpen en het niet extra lastig te maken. De enige die daar het meeste last van heeft is jullie kind.
  4. Besef dat een samengesteld gezin vormen echt een klus is. Daar moet je klaar voor zijn. Van jezelf, elkaar en zeker van de kinderen is het best veel gevraagt om in alles aan te gaan passen. Lees hier meer over samenwonen na scheiding met elkaars kinderen.
  5. Als je gaat samenwonen vorm je een nieuw soort gezin, ook wel samengesteld gezin genoemd. Iedereen krijgt een eigen rol te vervullen in dat gezin. Hebben jullie al nagedacht hoe de kinderen de nieuwe partner mag noemen? Lees hier meer over een nieuwe naam, rol en taak.
  6. Blijf met elkaar praten en afstemmen. Het duurt even voor jullie je weg met alle rollen, taken en belangen gaan vinden. Dat heeft iedereen. Geef ruimte aan elkaar en de kinderen en geef niet zomaar op.
  7. Als jullie er voor gaan, bouw dan aan je eigen nieuwe manier van leven. Jullie eigen belangrijke dagen, rituelen en manier om een fijn samengesteld gezin te vormen.
 
 
 
 
 
 
 
 

KIES werkt samen met