Samengesteld

Samengesteld

 KIES in het samengestelde gezin
 
 
"Twee families komen samen in een nieuw gezin. Dat is niet niks. Kies geen kant maar kies liever voor KIES."
 

Vormgeving Amber Wildeman

Als partners in een samengesteld gezin kun je nog zoveel liefde en moed hebben, een samengesteld gezin vormen is, hoe dan ook, meestal gewoon een hele klus. Behalve twee levens van volwassenen die samenkomen komen er ook kinderen uit twee verschillende gezinnen en families door jullie bijeen. Dat vraagt zorgvuldig en met respect en aandacht omgaan met elkaar, de kinderen en ex-partners.

Voor kinderen is het meemaken van de scheiding van hun ouders een inmense opgave. Er veranderen zoveel dingen die ze nooit zouden wensen maar wel mee verder moeten dat dat altijd impact heeft. Wanneer ouders gaan scheiden doet dat ook iets met het vertrouwen van kinderen. Het is dan ook extra moeilijk om opnieuw iemand toe te laten in hun leven die bovendien voor hun gevoel de plek van hun ouder naast hun andere ouder krijgt. Het is dan ook logisch dat alle partijen elkaar in een samengesteld gezin niet zomaar kunnen begrijpen en toelaten.
 
Helaas gaat van de mensen die een samengesteld gezin beginnen, ongeveer 60% binnen 5 jaar ook weer uit elkaar. Dit percentage geeft aan hoe belangrijk het is om zorgvuldig om te gaan met een nieuwe relatie en het starten als samengesteld gezin. Het kan zeker ook goed gaan en de juiste informatie en tips kunnen je daar bij helpen.
 
KIES Samengesteld helpt jullie door stil te staan bij de perspectieven van kinderen, wat de kinderen nodig hebben en wat je kunt doen dat ook jullie allen helpt.
Voor meer informatie en contact benader je een KIES professional 

Neem als nieuwe partner ook eens een kijkje bij de Stiefacademie


 
Tips voor partners

  1. Hoe verliefd kun je zijn. Misschien wil je alleen maar samen zijn. Maar jullie hebben kinderen uit een vorige relatie. Voor kinderen is het belangrijk dat ze even kunnen wennen. Ook is het fijn als jullie wel echt heel zeker zijn over de liefde. Ga tenminste niet te snel samenwonen.
  2. Het klinkt gek, maar juist nu je zo vaak met je nieuwe liefde wil afspreken zou je juist eens een dagje apart met je kind moeten doorbrengen. kinderen voelen zich soms tweede of derde rangs door de scheiding en een nieuwe partner die nu een plek die ze misschien hadden komt innemen. Het is voor hen belangrijk te weten dat hun plekje altijd hetzelfde blijft bij jou als ouder. Ze kunnen zich erg verlaten voelen.
  3. Je zit misschien helemaal niet te wachten op afstemmen met je ex hoe je je nieuwe liefde verder in je leven toelaat en voorstelt aan de kinderen. Toch is het goed om te laten weten hoe serieus je bent en dat je plannen hebt samen te gaan wonen. Er gaat namelijk iemand anders mee voor jullie kind zorgen en dat brengt toch altijd gewenning en/of emoties met zich mee. probeer elkaar daar in te begrijpen en het niet extra lastig te maken. De enige die daar het meeste last van heeft is jullie kind.
  4. Besef dat een samengesteld gezin vormen echt een klus is. Daar moet je klaar voor zijn. Van jezelf, elkaar en zeker van de kinderen is het best veel gevraagt om in alles aan te gaan passen. Lees hier meer over samenwonen na scheiding met elkaars kinderen.
  5. Als je gaat samenwonen vorm je een nieuw soort gezin, ook wel samengesteld gezin genoemd. Iedereen krijgt een eigen rol te vervullen in dat gezin. Hebben jullie al nagedacht hoe de kinderen de nieuwe partner mag noemen? Lees hier meer over een nieuwe naam, rol en taak.
  6. Blijf met elkaar praten en afstemmen. Het duurt even voor jullie je weg met alle rollen, taken en belangen gaan vinden. Dat heeft iedereen. Geef ruimte aan elkaar en de kinderen en geef niet zomaar op.
  7. Als jullie er voor gaan, bouw dan aan je eigen nieuwe manier van leven. Jullie eigen belangrijke dagen, rituelen en manier om een fijn samengesteld gezin te vormen.
 
 
 
 
 
 
 
 

KIES werkt samen met