Scheiden met verborgen problematiek

Scheiden met verborgen problematiek

 
 

Ontwerp Amber Wildeman

 

"Vertrouwen is er niet. Dat was er aan de andere kant blijkbaar nooit. Nu weet ik dat dat er ook niet in zat."

                        -Anoniem, vrouw 46 jaar-

Scheiden van een partner en verborgen problematiek

We hebben allerlei benamingen bij een scheiding waarbij het problematisch loopt. Er worden namen toegekend die te pas en te onpas worden gebruikt over de geestestoestand van ex-partners.

Soms is het zo dat de benamingen kloppen qua uitkomst en bijbehorende opgesomde lijstjes met een al dan niet bepaalde diagnose. Wanneer echter niet bekend en vastgesteld is dat er problematiek is, maakt dat het lastig om een onderscheidt te kunnen maken tussen nare verwensingen tussen partners in een scheiding en problematiek waar bijvoorbeeld stoornissen of andere problematiek aan ten grondslag liggen.

Problematiek, al dan niet met diagnose, staat nu eenmaal niet op het voorhoofd geschreven. De mensen die deze problematiek met zich meedragen en anderen kunnen beschadigen met hun overlevingsgedrag vanuit bijvoorbeeld een persoonlijkheidsstoornis hebben dringend hulp nodig maar zien zichzelf vaak niet als hulpbehoevend.

 Als je partner psychisch ziek blijkt te zijn, een stoornis heeft of groot diep onverwerkt trauma, dan kan dit een groot probleem in een relatie hebben gegeven of geven.
Wanneer je deze relatie wil breken dan verloopt dat meestal anders dan bij een ‘gewone’ scheiding. Je krijgt te maken met enerzijds het goed willen begeleiden van je kind in een zorgelijke situatie, zelf moet je moeite doen om heelhuids door de scheiding komen. Je hebt ondanks de opluchting verlost te zijn van de relatie, ook te maken met verlies van de relatie die je dacht een te hebben.

Niet elke professional en volwassene is voldoende op de hoogte of heeft adequate kennis van en mogelijkheden voor begeleiding bij deze problematiek. Wat kun je dan doen als je contact zoekt? Zoek in de eerste plaats mensen die je kunt vertrouwen en kunnen helpen om dit proces goed te kunnen doorlopen. Lees eventeel wat meer over de problematiek die je herkent om te checken of je gedachtes klopen en vertrouw ook op jezelf.
Wanneer je je niet veilig voelt neem je contact op met VeiligThuis. Het is altijd goed om zo nodig hulp voor jezelf te zoeken en te onderzoeken waardoor je deze relatie had zodat je niet opnieuw in dezelfde situatie belandt. 

Ex-partners of partners waarvan je wilt scheiden met zorgelijke problematiek kunnen zich in alle fases van de scheiding toeleggen op een terreuraanslag om jou te beletten je geluk te vinden.
Deze ex zal alles inzetten wat binnen zijn of haar mogelijkheden ligt om het gevoel te hebben te winnen en jou te laten verliezen. Het lijkt ongelooflijk, maar ook een kind kan door zo’n partner worden ingezet om de andere ouder te treffen. Aan de buitenkant en in het uiterlijk vertoon van de ouder is niet zichtbaar hoe destructief deze handelt. Denk aan het beeld van 'de wolf in schaapskleren'.

Het is belangrijk te onderkennen dat deze problematiek nu eenmaal bestaat. Dat deze problematiek bestaat betekent ook dat er scheidingen zijn waar deze problematiek speelt. Het speelt echter lang niet altijd waar mensen dit zelf roepen over de andere partij.
Een schaduwkant van iemand wordt lang niet altijd zichtbaar getoond. Dat maakt hulp aan de persoon zelf en ieder die daar problemen door ervaart ook vaak zo moeilijk. Dat er iets speelt dat niet gaat zoals het hoort en kan gaan, dat weten de mensen die het aangaat meestal zelf wel. De oorsprong van alles en wat er mogelijk is om iets in positieve zin te veranderen, daar zijn specialisten voor nodig.

Labelen van gedrag is risicovol. Je bent zelf geen gedragsdeskundige of psychiater. Gedrag komt ergens vandaan. Beoordelen wat er is en wat nodig is, kunnen we het beste overlaten aan specialisten. Gestoord gedrag is moeilijk te volgen en begrijpen. Mensen die een zorgelijke wijze van handelen hebben kunnen bijvoorbeeld een diep onverwerkt trauma in zich dragen waarvan ze zich al dan niet bewust zijn. Als ze zich niet bewust zijn van hun beschadigende gedrag, kunnen ze het oplossen van dit persoonlijke trauma onmogelijk zelf aangaan.
Hoe groot een trauma bij de ander ook is, het mag en kan nooit een excuus zijn om kinderen, (ex) partners en andere volwassenen te benadelen of op hun beurt te traumatiseren. Zoek de hulp die jij nodig hebt.

Van alle pogingen om van invloed te zijn én blijven op jouw leven kunnen partners met zorgelijke problematiek verschillend gedrag inzetten om te manipuleren. Voor een ex van een persoon met de stoornis vaak herkenbaar: eigen (bedachte of verdraaide) waarheden voeren, zielig doen, klagen en jammeren, emoties bewust inzetten, kritiek uiten, alles afkeuren, je emotioneel onder druk zetten, manipuleren, minachten, spot, chantage, dreiging, macht gebruiken etc.
Blijf bij jezelf, ga dit niet aan, zorg voor vrede en de veiligheid van jezelf en je kind.

Herken jij jezelf in bovenstaande wijze van reageren als de betreffende partner waar dit stukje over gaat? Geweldig dat je het artikel leest. Je bent geen slecht mens, je hebt hulp nodig! Weet je niet hoe je kunt zorgen dat je jouw pijn niet doorgeeft aan je kind(eren)? 

Kijk deze video om voor jezelf te reflecteren en zoek hulp.


KIES werkt samen met