Gevoelens

Gevoelens

" Ik ben gewoon boos, verdrietig en blij tegelijk. Dat voelt echt heel erg stom!"

Ontwerp Amber Wildeman

Gevoelens
Iedereen heeft gevoelens. Ze kunnen fijn of vervelend voelen. Ook bij de scheiding van je ouders kun je allerlei dingen voelen. Soms zijn dat heel moeilijke gevoelens.
Veel kinderen hebben een schuldgevoel na de scheiding van hun ouders. Ze denken dat als ze misschien beter hadden geluisterd of liever hadden gedaan dat hun ouders niet gescheiden zouden zijn. Dat is niet zo. Scheiden is een volwassen besluit en heeft niet te maken met kinderen. Kinderen kunnen de scheiding van hun ouders nooit voorkomen.
Je kunt je boos voelen, verdrietig of bijvoorbeeld opgelucht dat de ruzie's voorbij zijn. niets is gek. Alle gevoelens zijn normaal. Het is wel goed om te kijken hoe we kunnen zorgen dat je je zo fijn mogelijk voelt. Probeer er wel over te praten met je ouders. Als je er niet over verteld hoe het gaat dan weten je ouders niet zo goed wat er in je omgaat en voelen jullie afstand. Dat is een onnodig en rottig gevoel. Gewoon over je gevoelens vertellen hoor!

Herken je hier iets van?

Boos
Heel veel kinderen zijn erg boos wanneer de ouders gaan scheiden. Boos op hun ouders omdat zij voor deze stomme situatie hebben gezorgd. Of ze zijn boos omdat een van de ouders weggaat. Soms zelfs zo boos dat ze er niet met hun ouders over willen praten.
Wanneer je echt niet met je ouders wilt praten, omdat je zo boos bent, kun je er misschien met iemand anders over praten. Bijvoorbeeld iemand anders uit je familie of een vriendje, de buren, ouders van vriendjes of op school je leerkracht.

Verdrietig
De meeste kinderen vinden het erg verdrietig als de ouders gaan scheiden. Sommige kinderen gaan dan heel veel huilen om het verdriet er uit te laten. Andere kinderen stoppen het verdriet heel ver weg en doen net alsof zij niet verdrietig zijn. Dat doen zij omdat ze niet willen huilen of omdat zij bang zijn dat hun ouders dan ook verdrietig worden. Maar als je verdrietig bent mag je dat best laten zien hoor! Het is helemaal niet raar of stom om te huilen, dat is juist heel normaal! Het kan ook gebeuren dat jij je beter voelt als je even hebt gehuild!

Ruzie maken
Dit hoort eigenlijk bij het gevoel boos. Veel kinderen zijn boos als de ouders gaan scheiden maar weten niet goed wat zij met dat gevoel moeten doen. Ze kunnen het niet goed laten zien. Maar dat boze gevoel zit wel in je lijf en wil er graag uit! Daarom kan het gebeuren dat je ruzie gaat maken met je vriendjes of je broertje of zusje. Ruzie maken is natuurlijk nooit leuk, maar als je na de ruzie sorry zegt geeft het voor een keer niet zoveel. En na die ruzie ben je wel je boze gevoel een beetje kwijt! Probeer te vertellen hoe het met je gaat en wat je denkt en voelt!

Bang
Als je ouders gaan scheiden wordt er heel veel anders. Misschien moet je naar een nieuw huis en een nieuwe school. Je woont nog maar met één ouder in een huis, de andere ouder gaat ergens anders wonen. Heel veel kinderen worden hier bang van. Ze weten niet wat er allemaal gaat gebeuren. Wanneer je bang bent geeft dat niets, dat is heel normaal. Misschien kun je het eens tegen iemand zeggen die je vertrouwt.

Blij
Misschien lijkt het een beetje raar dat je blij kan zijn als je ouders gaan scheiden maar dat is het niet! Heel vaak gaan ouders scheiden omdat zij veel ruzie met elkaar gingen maken. Wanneer je ouders ruzie maken is dat niet leuk voor een kind. Als je ouders dan gaan scheiden hoef je nooit meer naar die ruzies te luisteren, dat vinden veel kinderen fijn.

Ik wil niet kiezen!
Bijna alle kinderen zijn bang dat zij moeten kiezen tussen de ouders. Maar dat willen ze helemaal niet en dat kunnen ze ook niet. Als je vader bijvoorbeeld erg verdrietig is kan het zijn dat jij hem wilt troosten. Maar als je dat dan doet voel jij je schuldig tegenover je moeder omdat je haar niet troost. Het is heel normaal als jij je zo voelt, maar jij hoeft nooit te kiezen als jij dat niet wilt! Je mag van allebei je ouders evenveel houden en als je even lief doet tegen je vader hoef jij je niet schuldig te voelen omdat je nu je moeder niet troost. Ook gebeurt het soms dat je ouders na de scheiding lelijke dingen over elkaar zeggen. Dat is niet leuk om te horen als kind, want meestal vinden kinderen hun beide ouders lief. Wanneer je ouders vervelend over elkaar praten hoef jij het niet met je ouders eens te zijn en hoef je niet met hen mee te praten.

Schaamte
Heel veel kinderen schamen zich als hun ouders gaan scheiden. Vaak denken zij dat het raar is en dat zij de enige zijn. Toch zijn er heel veel kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden! Je bent dus zeker niet de enige!

Schuldig
Het gebeurt ook veel dat kinderen zich schuldig voelen. Dan denken zij dat het hun schuld is dat hun ouders gaan scheiden. Soms denken zij dat het komt doordat zij te vaak stout waren of doordat zij te vaak schreeuwden of boos deden tegen hun ouders. Als jij ook denkt dat het jouw schuld is, probeer daar dan met je ouders over te praten. Want dat je ouders gaan scheiden heeft niets met jou te maken. Het komt niet doordat je niet lief genoeg was en je ouders kunnen jou dat misschien vertellen.

Bezorgd
Soms gebeurt het dat kinderen zich zorgen maken over de ouders of broer of zus. Dan zijn ze bang dat hun ouders hun nieuwe leven niet aan kunnen. Als bijvoorbeeld je vader in een ander huis gaat wonen kan het gebeuren dat jij je zorgen maakt of hij wel goed voor zichzelf kan zorgen. Of dat je bang bent dat je vader helemaal alleen is in dat nieuwe huis. Dat jij je zorgen maakt is heel normaal maar het hoeft niet. Je ouders zijn volwassen mensen en die kunnen heel goed voor zichzelf zorgen. Ze kunnen toch ook voor jou zorgen? Dan kunnen zij dat ook voor zichzelf. En als je vader of moeder zich alleen voelt, dan kan je vader of moeder altijd een vriend of vriendin bellen of iets leuks gaan doen. Je ouders moeten voor de kinderen zorgen, dus ook voor je broer en zus.

Opgelucht
Misschien best een gek gevoel om te voelen als je ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Meestal willen kinderen niet dat hun ouders gaan scheiden. Maar als het echt niet anders kan en de ruzies houden daardoor op, dan kun je kje best opgelucht voelen. Dat is helemaal niet raar.

Alleen
Veel kinderen voelen zich helemaal alleen als hun ouders gaan scheiden. Dan denken zij dat ze de enige zijn en dat ze er met niemand over mogen praten. Het is goed voor jou om te weten dat je niet alleen bent, er zijn altijd mensen die je willen helpen! En als jij zin hebt om te praten over de scheiding dan mag dat altijd! Je mag ook praten over je gevoelens! Wil je er niet met je ouders over praten kan je ook met iemand anders uit je familie praten of met je juf of meester of met een vriendje of met de vader of moeder van je vriendje. Misschien is er bij jou op school KIES om eens met andere kinderen van gescheiden ouders te praten over wat je meemaakt. Of neem contact op met de kindertelefoon.

 


KIES werkt samen met