KIES voor jou!

KIES voor jou!

M'n vader vroeg of hij tijdelijk bij me mocht komen wonen. Blij dat ik dat op m'n opleiding kwijt kon. Studeren lukte gewoonweg niet meer.

-Jim, Student Universiteit Delft-
 
Als je studeert en je woont misschien op kamers, ook dan valt de boodschap dat je ouders gaan scheiden zwaar. Misschien valt het zelfs allemaal wel zwaarder. Je bent het huis uit en dan gaan je ouders uit elkaar. Hoezo dan?
 
Of je ouders zijn al langere tijd gescheiden. Je kent alles er inmiddels wel van. Niet fijn, maar je kunt er ook weinig aan doen. Nog minder eigenlijk nu je niet langer thuis woont. Maar je maakt je wel zorgen om je jongere broer die nog thuis woont of je moeder en of ze het zo wel redt.
 
Zorgen om je ouders terwijl je eigenlijk zelf met je eigen toekomst verder wil en moet. Je wil studeren en je energie richten op je eigen leven. Je hebt misschien een liefde waar je door het gedoe met je ouders nog maar moeilijk in durft te geloven. 
 
Misschien is er net weer ruzie tussen je ouders als jij voor een tentamen staat. Of gedoe over geld of hoor je iets over de vriend of vriendin van een van je ouders met wie jij het eigenlijk best kunt vinden. Daar ga je het niet met iedereen over hebben. Maar het maakt het er niet makkelijker op in je leven. 
 
Je bent zeker niet alleen! Veel jong volwassenen hebben last van de scheiding van hun ouders. Het Expertisecentrum Kind en Scheiding heeft onderzoek laten doen naar jongeren en jong volwassenen en wat zij ervaren door de scheiding van hun ouders en wat ze nodig hebben. Het blijkt dat een groot percentrage jongeren en jong volwassenen last heeft van de scheiding van hun ouders en het fijn zou vinden als daar meer aandacht voor is o.m. op hun opleiding.
Het Expertisecentrum kind en Scheiding wil graag in die behoefte voldoen.
Luister hier naar een radio intervieuw over het onderzoek dat het Expertisecentrum Kind en Scheiding samen met studenten CHE heeft gedaan naar jong volwassenen en de scheiding van hun ouders. Lees hier en hier meer over het onderzoek.
 
Alsof ik geen kind ben die ook last kan hebben van de scheiding van m'n ouders. Leeftijd maakt echt niks uit.

-Pien, ROC-
 
Jij moet ook gewoon eens over alles wat je meemaakt kunnen praten en hulp kunnen vinden.
Als je dat fijn zou vinden, kun je contact opnemen met een KIES professional en vragen naar de mogelijkheden.Ook zijn er op elke opleiding mensen werkzaam als vertrouwenspersoon met wie je eens kunt praten of vragen naar de mogelijkheden.
 
Zo'n gesprek over wat voor jou lastig is door de scheiding van je ouders, dat kan natuurlijk een spontaan gesprek zijn. Het kan ook een gesprek zijn waarbij de professional gebruikt maakt van de KIES methodiek of de KIES voor jou gesprekspot.
Door de KIES methodiek gaat er niemand 'graven' in je geschiedenis en problemen, maar wordt er steeds gesproken vanuit wat je kiest te delen, jouw huidige gewenste situatie en de voor jou best haalbare oplossing. Jij bepaald dus wat aan bod komt en waar jij mee verder kunt. De KIES methode is bewezen effectief volgens onderzoek van de Universiteit Utrecht.
 

KIES werkt samen met