Marathon en Liefje

Marathon en Liefje

"Fijne en mooi geïllustreerde kinderboeken helpen kinderen aan herkenning en steun voor hun eigen situatie."

Rosa marathon en liefje
 

Rosa, Marathon en Liefje

Gwen Eckhaus, Monique Voldrop en Monique Claes

Marathon en Liefje is een voorlees- en doeboek voor kinderen van wie de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn.

Het is niet eenvoudig met kinderen over scheiding te praten. Door het samen lezen van een boek kunnen kinderen steun en herkenning ervaren en zijn er openingen voor ouders en kinderen voor een gesprekje. Marathon en Liefje is zo'n boek dat kinderen kan helpen.
In elf korte hoofdstukken komen de gevoelens en gedachten van de bijna achtjarige Rosa aan bod. 

Monique Claes, KIES coach en KIES trainer, heeft creatieve doe-opdrachten aan het verhaal toegevoegd om het verwerkingsproces van het kind te ondersteunen. De opdrachten zetten het kind aan tot nadenken over zichzelf en hun situatie en wat ze zelf kunnen doen. Voorbeelden van de opdrachten; maak je eigen verbodsbord, verboden voor ruzie, teken wat of wie je mist en teken waar bij jou dat nare gevoel zit. Op elke bladzijde naast de tekst worden de tekeningen afgewisseld met deze doe-opdrachten. Voor ouders kan samen lezen en werken meer inzicht geven in wat hun kind bezighoudt. Monique van Vlodrop, illustratrice, geeft pijnlijke momenten van het verhaal weer met humor en in vrolijke kleuren.

Rosa Andersom haar ouders gaan scheiden. Dat vindt ze helemaal niet leuk. Ze raakt er ook een beetje van in de war en moet dan huilen. Er veranderen ook dingen in haar leven. Haar vader gaat ergens anders wonen en ze ziet haar vader veel minder. Met haar vader gaat ze nu skypen en in het weekend gaat ze naar hem toe. Ze heeft dus zomaar ineens twee huizen. Best gek; een mamma-huis en een pappa-huis. 
Door de week woont Rosa bij haar moeder, samen met kater Marathon. Voor haar verjaardag vraagt Rosa of haar vader wel op haar feestje komt. Helaas vind haar moeder dat geen goed idee. Rosa is er erg verdrietig over. Voor troost krijgt ze een klein nieuw poesje 'Liefje'. Rosa is er wel blij mee.

Kater Marathon is er minder blij mee. Dat allemaal door de scheiding. Hij kan zelf hemaal niet wennen aan Liefje. De kleine kitten wordt maar verwend met lekkers. Ze neemt zijn plekje in. Hij voelt zich buitengesloten en vindt het niet eerlijk. Het lijkt of hij van zijn plaats verschuift. Marathon wil het liefst maar dat Liefje weer verdwijnt. Hij bedenkt daarvoor een plan en dat lukt: Liefje moet weg. Dat lukt ook en iedereen gaat mee zoeken. Rosa is ontroostbaar.

Wat denk jij? Denk je dat ze Liefje vinden? Heeft Marathon spijt van wat hij heeft gedaan? Wil je er een tekening van maken? Of misschien een kleurplaat. Die vindt je (binnenkort) hier.

KIES werkt samen met