Mijn ouders zijn gescheiden. Nou en?! - Merel

Mijn ouders zijn gescheiden. Nou en?! - Merel

Door de scheiding is het veilige nest dat ouders bieden en waar je altijd naar terug kan keren, veranderd. Nu heb ik de focus op het inrichten van mijn eigen leven'
 
Merel 19 jaar, intervieuw met Monique van het Expertisecentrum Kind en Scheiding



Scheiding als puber

Monique Claes gaat namens het Expertisecentrum Kind en Scheiding op bezoek bij Merel voor eeen uitgebreid intervieuw voor het project 'Mijn ouders zijn gescheiden. Nou en?! 
Merel blikt terug op de scheiding drie jaar geleden van haar ouders na een huwelijk van 30 jaar. Merel is een jonge vrouw van bijna 20 jaar.

De scheidingsmelding
Merel vertelt dat ze net terug kwam van haar bezoek met school aan Londen. S ’morgens aan het ontbijt vertelde haar ouders dat het niet zo goed tussen hen. Ze gaven aan dat ze in relatietherapie zouden gaan om te kijken of ze hun huwelijk toch nog een kans konden geven. Dat kwam binnen. Het feit dat ze in therapie gingen deed Merel beseffen dat er wel serieus iets aan de hand was. 

De periode waarin haar ouders druk bezig waren met zichzelf was een moeilijke periode. Ze woonde wel nog met zijn allen bij elkaar maar het was toch anders. Er waren duidelijk meer spanningen. Toch waren er ook nog leuke familiemomenten, daar klampte Merel zich aan vast. Misschien komt het toch nog goed dacht ze dan, terwijl ze eigenlijk wel wist dat dit bijna onmogelijk was. Merel hield zich zoveel mogelijk afzijdig van de problemen van haar ouders. Althans dat probeerde ze. Maar ze merkte dat je van sommige gebeurtenissen niet kunt weglopen. In die tijd kreeg Merel problemen op een ander vlak. Met de kennis van nu weet ze dat dit wel het gevolg was van de problemen die de scheiding met zich meebracht.

Wel of niet een scheiding
De periode waarin haar ouders onderzochten of hun huwelijk gered kon worden was een heftige tijd die veel spanningen in het gezin bracht. Volgens Merel, te veel spanningen. Uiteindelijk monde deze periode uit in een  verdrietige en moeizame vechtscheiding. 

De knoop was door
Op een dag kwamen ze ieder met eigen vervoer terug van de therapie, en vertelde haar vader dat haar moeder niet meer verder wilde met hem en dat ze gingen scheiden. 
Dat was heftig voor Merel. Merel houdt niet van veranderingen en zeker niet als dat zonder voorbereidingen gaat.  S’avonds zouden ze met zijn alleen voor de laatste keer samen eten was het plan. Toen deze dag vorderde liep de spanning zo hoog op tussen haar ouders dat haar moeder voortijdig het huis verliet en Merel bij haar vader achter bleef. Dit was zo abrupt voor Merel en ze kon er maar moeilijk mee omgaan. 

Merels brief
Ondertussen was bedacht dat ze om de 2 weken een weekend bij haar moeder zouden zijn. Na twee keer heeft Merel, middels een brief, aangegeven dit niet meer te willen. Het was te lastig voor haar.

Verdriet van je ouders
Het initiatief om te scheiden kwam van haar moeder. Aangezien Merel voornamelijk bij haar vader was, zag ze het grote verdriet dat haar vader had. Merel neemt het haar vader niet kwalijk, maar het was wel een zware last voor haar. Merel heeft een hele tijd haar moeder niet gezien. Ze was erg op de hand van haar vader en ze vond het ingewikkeld om met de scheiding om te gaan. In die tijd is ze ook nog gehoord door de rechter over wat zij graag wilde met betrekking tot de omgang.

Hulp
Gelukkig zag haar vader hoe Merel worstelde met de scheiding en hij nam haar mee naar een professionele hulp.
Dat was het begin van het leren omgaan met de situatie. Hij leerde haar praten en inzien dat dit erg belangrijk is. Woorden geven aan je gevoel. Het gevoel in een context plaatsen. Praten over de scheiding is volgens Merel erg belangrijk , voor ieder kind die dit meemaakt. Door de hulp die ze kreeg werd de band met haar moeder hersteld.



 

 

 

 

 

 

 

 

Merel als jongere 
Merel is een jong volwassen vrouw. Ze heeft net haar mbo opleiding met succes afgerond en start binnenkort met de filmacademie. Monique ontmoet haar in het huis van haar vader. Inmiddels heeft ze een kamer in Amsterdam maar nu past ze even op de poezen. Het huis van haar vader is nog steeds het veilige nest voor Merel. Het is nu drie jaar na de scheiding van haar ouders. Een turbulente en moeilijke periode in haar leven.

Nieuwe partners
Het contact met Merel haar ouders is goed nu, maar dat is niet altijd zo geweest tijdens de scheiding. Beide ouders hebben inmiddels een nieuwe partner. Dat is prima voor Merel maar soms ook wel wennen.  Het gebeurt zelfs nu nog wel eens dat wanneer ze haar vader met zijn nieuwe vriendin samen ziet dat door haar hoofd schiet “ Hij had hier eigenlijk met mijn moeder moeten staan”. Maar dat is maar een kort moment , ik vind zijn vriendin wel aardig.

Ieder heeft zijn of haar eigen contact
Haar moeder ziet ze niet zo vaak omdat die in een ander deel van Nederland is gaan wonen. De vader en zus van Merel hebben nauwelijks contact met haar moeder omdat zij dit nog te moeilijk vinden. Door de professionele hulp die Merel heeft gehad staat ze er nu op een andere manier in.

Vertellen wat je meemaakt
Toen ze de mededeling kreeg dat haar ouders gingen scheiden moest ze de volgende beginnen aan haar nieuwe opleiding. Dat was een moeilijke combinatie. Ze is blij dat ze toen op school heeft verteld wat er speelde. Dat is cruciaal geweest beseft ze nu. Want daardoor kreeg ze begrip en steun vanuit de opleiding. Bij het uitreiken van haar diploma onlangs werd genoemd dat het zo knap was dat ze ondanks de lastige situatie toch zo gegroeid is. Merel is dankbaar dat ze zo gezien is en serieus is genomen. 

Merel is een creatieve vrouw. Wat zij heeft meegemaakt met betrekking tot de scheiding van haar ouders heeft zij gebruikt als inspiratie toen zij voor haar opleiding een film moest maken. Het werd “De wolkenfabriek” in samenwerking met het Expertisecentrum Kind en Scheiding van KIES. Het huis van haar moeder was de locatie waar zij de film opnam. Het bijzondere was dat dit er mede voor zorgde dat zij weer dichter bij haar moeder kwam te staan.

Hun scheiding in jouw leven
Als ouders gaan scheiden ontkom je er niet aan om dat mee te nemen in je eigen leven. En dat blijft. Je wilt niet dat jouw kinderen ( die je eventueel later krijgt) hetzelfde meemaken als jij. Ze beseft wel dat een scheiding helaas niet altijd te voorkomen is maar ze heeft geleerd dat het goed afronden van een periode in partnerschap wel heel erg bepalend kan zijn voor het welbevinden van het kind.

Je eigen relatie
Merel heeft een relatie. ‘Ze leven nog lang  en gelukkig ‘ is voor haar geen vanzelfsprekendheid al hoopt ze dat wel. Daarom leeft ze meer in het nu dan sommige vriendinnen die geen gescheiden ouders hebben. Merel heeft dit ook eerlijk besproken met haar vriend.

De toekomst
Merel vliegt nu uit en dat maakt het voor haar wat makkelijker. Omdat ze een eigen woonplek heeft voelt het nu anders als ze naar haar vader of moeder gaat. 
Voor de toekomst hoopt ze dat haar vader eventueel met hulp zich meer berust in de situatie. Dat ze op haar verjaardag kan proosten met haar beide ouders erbij. 

Naast je ouders in plaats van er tussen
Voor nu kan ze de huidige situatie vooral bij haar ouders laten en neemt ze niet de rol van mediator op zich. Dit heeft ze ook uitgesproken naar haar ouders. Merel wil niet tussen maar naast haar ouders staan. Partnerschap kan eindig zijn, ouders ben je voor altijd vindt Merel. Door de scheiding is het veilige nest wat ouders bieden, waar je altijd even naar terug kan keren , veranderd maar haar focus ligt nu op het inrichten en leven van haar eigen zelfstandige leven.

Merel maakte de film 'De wolkenfabriek'
In 'De wolkenfabriek' maakt een meisje de fase mee waarin ouders besluiten uit elkaar te gaan en in een vechtscheiding komen. Ter bescherming van haarzelf, verdwijnt het meisje in haar eigen fantasiewereld en de dingen waar zij wel grip op heeft.


KIES werkt samen met