Kind

Kind

 
 
 
Foto Monique Claes
 
Hoi,

Wat leuk dat je hier komt kijken!
Hier vind je van alles over gescheiden ouders.
Er zijn verhalen, tips, dingen om te knutselen, spel en er komt steeds meer speciaal voor jou. Er is een deel voor kinderen vanaf 4 tot 6 jaar en een deel vanaf 7 -12 jaar.
Kijk hieronder zelf maar verder.
 
Tot hier of misschien wel tot bij KIES!

P.s door Corona hebben we extra informatie voor jou en je ouders.
Informatie voor je ouders klik hier
Je vindt de informatie voor jezelf hier
 
KIES 4-6 jaar
 


Hoi,
Wij zijn Max en Zahra.
Wij doen ook mee aan KIES bij de groepen van 4-6 jaar. Misschien zien we je daar een keertje?
Het is heel leuk bij KIES!
Groetjes van Max en Zahra
---------------------------------------------------------
Tip
Een leuk boek voor kinderen van 4-8 jaar is ' een bed bij papa en bij mama' van Kopsies boekenKIES staat ook in het boekje ; )
 
 
 
Een ander leuk boek is 'Mijn papa is op jouw mama'. Het boekje is geschreven door een KIES coach en o.a. verkrijgbaar bij Clavis.
Job zijn papa is op de mama van zijn beste vriendinnetje Roos! Roos vind dat wat minder leuk. Dat vind Job wel raar. Gelukkig kunnen ze er met de juf over praten. Voor kinderen vanaf 4 jaar.
 
 
Een boek 'Drie keer pannenkoeken' is geschreven door Charlotte van Kessel. Het is gericht op kinderen van 3-7 jaar.
Het boekje is beschreven door de ogen van een kind in het leven met ouders in co-ouderschap.
Herkenbare dingen die aan bod komen in het boekje zijn: vergelijken van beide situaties, afstemming van de regels bij beide thuis situaties tot een overdaad aan pannenkoeken.
Meer informatie over het boekje is te vinden op de website 'Drie keer pannenkoeken'
Hier vind je ook een kleurplaat.

 
Boeken KIES 7-12 jaar
Marathon en Liefje
Marathon en Liefje is een voorlees- en doeboek voor kinderen van wie de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. In elf korte hoofdstukken verwoordt de auteur de gevoelens en gedachtegang van de bijna acht jarige Rosa. Ze doet dit met veel inlevingsvermogene en begrijpelijke taal. Monique Claes, KIES trainer en KIES coach, heeft vreatieve doe-opdrachten aan het verhaal toegevoegd om het verwerkingsproces van het kindte ondersteunen. Enkele opdrachten zijn: Maak een verbodsbord vb verboden voor ruzie, teken wie of wat je mist en waar het nare gevoel zit etc.
 
 
 
Ruziemaken, dát is een hele kunst.
Dit boek is geschreven en geillustreerd door Inge Marit Wielinga. Ze is KIES coach en weet dat ruzie voor kinderen heel moeilijk is. Ruzie is ook moeilijk voor grote mensen, zeker bij een scheiding.
Het is dan fijn als iemand je kan helpen met wat allemaal lastig voor je is en te kijken wat je zelf kunt doen om het fijner voor jezelf te maken. Dit boek kan ook helpen. 
Er hoort ook een lied bij (ijsvogellied)
Ijsvogellied KIES coach Inge Marit Wielinga
 

Isabelle de Ridder schreef het boek 'Meiden met een missie' voor kinderen vanaf 10 jaar. In het boek is een scheidingsituatie van een kind knap gecombineerd met humor en weergeven van herkenbare perspectieven en ervaringen van kinderen met gescheiden ouders.
Suus vindt het helemaal niks dat haar ouders gescheiden zijn. En dat haar moeder nu alleen nog maar thuis op de bank zit met een boek, in haar suffe konijnensloffen, en nooit eens iets leuks gaat doen. Tijdens een spreekbeurt op school hoort ze dat een cavia in zijn eentje ongelukkig is. Cavia’s horen met z’n tweeën te zijn. Dat is het, denkt Suus: mijn moeder is een eenzame cavia… Voor haar is het duidelijk: er moet een nieuwe man komen. Samen met haar vriendin Sam bedenkt ze een plan. Het is alleen allemaal wel wat ingewikkelder dan ze hadden gedacht, want waar vind je een man? Bovendien mag mama mag er niks, maar dan ook NIKS van merken…

Briefje aan KIES van Britt
Britt (11 jaar) schrijft over KIES - ze was 9 jaar toen ze bij KIES zat.
 
-------------------------------------------------------------
 
Meer KIES voor kinderen vanaf 7 jaar:
 
KIES 7-12 jaar
Filmpjes
Kijkje bij een KIES groep (bij het jeugdjournaal)
Kinderen met gescheiden ouders en KIES bij Netwerk
KIES Lied en Film 
 
Informatie
Rechten van kinderen

Over de rechter en rechtspraak
Kindgesprek vanaf 12 jaar (lees en kijk dit samen met een volwassene)

Werkvormen
KIES werkblad Knoop in je buik
KIES je smiley - knutselen
 
 
Nog meer KIES
Hoe is KIES begonnen?
In 2004 was het nog helemaal niet zo gewoon dat er aandacht was voor kinderen met gescheiden ouders. KIES was toen het eerste Nederlandse hulp programma dat op scholen en op andere plekken hulp voor kinderen bij scheiding bood. Op TV kwam er een uitzending over van het programma Kruispunt. Veel mensen reageerden dat KIES een goed idee was. Ook de Universiteit van Utrecht vond KIES een goed idee en de wetenschappers onderzochten of KIES ook goed helpt. Met een aantal van de kinderen van de eerste keren KIES hebben we nog af een toe een gesprekje. Ze werken ook nog steeds mee voor KIES om de hulp voor jullie mee mogelijk te maken. Bijvoorbeeld Jeroen en Lisa, Charmilla en Laureen deden in 2018 mee aan een interview en fotoserie. Charmilla maakte ook samen met medestudenten de flyer voor ouders van jongeren. 

KIES werkt samen met