Kinderen

Kinderen

 
 
 
Foto Monique Claes
 
Hoi,

Wat leuk dat je hier komt kijken!
Hier vind je van alles over gescheiden ouders.
Er zijn verhalen, tips, dingen om te knutselen, spel en er komt steeds meer speciaal voor jou. 
Kijk hieronder zelf maar verder.
 
Tot hier op de pagina of misschien wel tot bij KIES!
 
Hoe meld ik mij aan voor KIES?
Veel scholen hebben KIES al op school. Het wordt ook gegeven vanuit het Centrum Jeugd en Gezin/wijkteam. Wil jij graag naar een KIES-groep? Vraag aan je meester/juf of jullie KIES op school hebben of laat je ouders op de website van KIES kijken om een KIES-coach te vinden. Ben je jonger dan 16 jaar? Je ouders moeten dan toestemming geven en zij kunnen je aanmelden. 
 
Informatie over KIES voor kinderen vanaf 7 jaar:
 
KIES 7-12 jaar Filmpjes
Kijkje bij een KIES groep (bij het jeugdjournaal)
Kinderen met gescheiden ouders en KIES bij Netwerk
KIES Lied en Film 
Animatie over scheiden voor kinderen
 
KIES Informatie
KIES flyer voor kinderen met informatie hoe je kan deelnemen aan KIES
Rechten van kinderen Heb je vragen over wat jouw rechten zijn? Of hulp nodig bij het opkomen voor je rechten of het schrijven van een brief aan de kinderrechter? Ga dan naar deze website: www.gratisrechtshulp.nl
 
Over de rechter en rechtspraak
Kindgesprek vanaf 12 jaar (lees en kijk dit samen met een volwassene)

KIES Werkvormen
KIES werkblad Knoop in je buik
KIES je smiley - knutselen
 
Boeken KIES 7-12 jaar
Marathon en Liefje
Marathon en Liefje is een voorlees- en doeboek voor kinderen van wie de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. In elf korte hoofdstukken verwoordt de auteur de gevoelens en gedachtegang van de bijna acht jarige Rosa. Ze doet dit met veel inlevingsvermogene en begrijpelijke taal. Monique Claes, KIES trainer en KIES coach, heeft vreatieve doe-opdrachten aan het verhaal toegevoegd om het verwerkingsproces van het kindte ondersteunen. Enkele opdrachten zijn: Maak een verbodsbord vb verboden voor ruzie, teken wie of wat je mist en waar het nare gevoel zit etc.
 
 

 
 
Het boek 'Drie keer pannenkoeken' is geschreven door Charlotte van Kessel. Het is gericht op kinderen van 3-7 jaar over het leven met ouders in co-ouderschap.Meer informatie over het boekje is te vinden op de website 'Drie keer pannenkoeken'
Hier vind je ook een kleurplaat.

 
 
Ruziemaken, dát is best een kunst.
Dit boek is geschreven en geillustreerd door Inge Marit Wielinga. Ze is KIES coach en weet dat ruzie voor kinderen heel moeilijk is. Ruzie is ook moeilijk voor grote mensen, zeker bij een scheiding.
Het is dan fijn als iemand je kan helpen met wat allemaal lastig voor je is en te kijken wat je zelf kunt doen om het fijner voor jezelf te maken. Dit boek kan ook helpen. 
Er hoort ook een lied bij (ijsvogellied)
Ijsvogellied KIES coach Inge Marit Wielinga
 
 

Isabelle de Ridder schreef het boek 'Meiden met een missie' voor kinderen vanaf 10 jaar. In het boek is een scheidingsituatie van een kind knap gecombineerd met humor en weergeven van herkenbare perspectieven en ervaringen van kinderen met gescheiden ouders.
Suus vindt het helemaal niks dat haar ouders gescheiden zijn. En dat haar moeder nu alleen nog maar thuis op de bank zit met een boek, in haar suffe konijnensloffen, en nooit eens iets leuks gaat doen. Tijdens een spreekbeurt op school hoort ze dat een cavia in zijn eentje ongelukkig is. Cavia’s horen met z’n tweeën te zijn. Dat is het, denkt Suus: mijn moeder is een eenzame cavia… Voor haar is het duidelijk: er moet een nieuwe man komen. Samen met haar vriendin Sam bedenkt ze een plan. Het is alleen allemaal wel wat ingewikkelder dan ze hadden gedacht, want waar vind je een man? Bovendien mag mama mag er niks, maar dan ook NIKS van merken…

Wil je meedoen aan KIES maar twijfel je misschien ook nog een beetje? Bij KIES weten we dat eigenlijk alle kinderen KIES fijn vinden maar ook gewoon leuk. Lees maar eens dit briefje aan KIES van Britt
Britt (11 jaar) schrijft over KIES - ze was 9 jaar toen ze bij KIES zat.
 
--------------------------------------------------------
 
 
Doe je mee of heb je meegedaan aan KIES?
Wil je er iets over vertellen? Leuk! We horen graag van je.
Laat het weten via je KIES coach of mail ons op info@kiesvoorhetkind.nl ovv je voornaam, je leeftijd en wanneeer je meedeed aan KIES.
 
Nog meer over KIES
Misschien vraag je je wel af hoe KIES ooit is begonnen?
In 2002 was het nog helemaal niet zo gewoon dat er aandacht was voor kinderen met gescheiden ouders. KIES was toen het eerste Nederlandse hulp programma dat op scholen en op andere plekken hulp voor kinderen bij scheiding bood. Op TV kwam er in 2004 een uitzending over van het programma Kruispunt. Veel mensen reageerden dat KIES een goed idee was. Ook de Universiteit van Utrecht vond KIES een goed idee en de wetenschappers onderzochten of KIES ook goed helpt. Met een aantal van de kinderen van de eerste keren KIES hebben we nog af een toe een gesprekje. Ze werken ook nog steeds mee voor KIES om de hulp voor jullie mee mogelijk te maken. Bijvoorbeeld Jeroen en Lisa, Charmilla en Laureen deden in 2018 mee aan een interview en fotoserie. Misschien vind je het leuk om hun ervaringen te lezen.

KIES werkt samen met